Hur V75 blev en milstolpe i svensk travsport

V75 och Elitloppet

Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) ägs av Svensk Travsport (ST). 1974, samma år som ATG bildades, lanserades spelformen V65. Nästa milstolpe nåddes nästan 20 år senare, när spelformen V75 introducerades 1993. Hästen Copiad vann det första loppet i V75:s historia. Loppet kördes på Jägersro i Malmö 30 oktober. V75 kom att bli travets elitserie med de bästa hästarna och de högsta prissummorna. V75 svarar för ungefär en tredjedel av ATG:s omsättning. Utan tvekan är V75 svensk travsports stolthet.

V75 är en spelform med sju lopp. För att vinna måste du få sju, sex eller fem rätt. Om för många får sex eller fem rätt blir det ingen utdelning, och vinstsumman för sex och fem rätt först därför över till kommande omgång – det blir alltså en jackpott. Värdskapet för V75 alternerar mellan olika travbanor. Sveriges nationalbana för travsport är emellertid Solvalla och ligger i stadsdelen Bällsta i Stockholms kommun. Andra travbanor i landet är bland annat Jägersro, Åby, Axevalla och Bergsåker.

Det största loppet i svensk travsport är Elitloppet. Loppet körs varje år på Solvalla sista söndagen i maj och sammanfaller därmed med mors dag. Sedan 1952 har världens bästa hästar tävlat i Elitloppet. Till varje upplaga av Elitloppet bjuds 16 hästar in. Dessa lottas därefter till två försökslopp och de fyra främsta i respektive försökslopp går vidare till finalen – Elitloppet.

Det största travloppet i världen är Prix d’Amérique som körs på klassiska Vincennes i Paris. Loppet var från början en hyllning till amerikanerna och deras insats under Första Världskriget. Första gången loppet kördes var 1920 och vanns av hästen Pro Patria. Loppet körs över 2 700 meter på kolstybb. Sverige har bidragit med fem vinnare genom åren. Sören Nordin vann med Scotch Fez 1950, Berndt Lindstedt vann med Dart Hanover 1973, Stig H Johansson vann med Queen L 1993, Helen A Johansson vann med Ina Scot 1995, den av Stefan Melander tränade Gigant Neo vann 2006 med Dominik Locqueneux i sulkyn och Örjan Kihlström vann med Maharajah 2014.

V75